Jannetje Maas

Foto’s en herinneringen van de familie
Jannie werd geboren op 7-3-1899 en leefde tot 15-8-1935 (36).

Jannetje Maas (1899-1935), geboren aan de Westen op nummer H 190, boerderij Op Ruimte, was op 23-8-1928 getrouwd met Cornelis Ingenluijff, geboren in 1894, zoon van Hendrika van Zijl, geëcht bij haar huwelijk met Petrus Ingenluijff op 16-11-1898. Geen kinderen.
Getuigen bij het huwelijk: Willem Maas, 28 jaar, landarbeider en Jacob Maas, 23 jaar, landarbeider; beiden broeder van de bruid; beide wonende op Texel

SCHOOL
De RK Jozefschool in de Molenstraat werd gesticht in 1910. Voorheen gingen alle Texelse kinderen naar het Openbaar Onderwijs. Jannie was al 11 jaar tegen die tijd, ze had het laatste jaar kunnen afmaken op haar vertrouwde school, maar vanzelfsprekend stapten alle kinderen van het goed katholieke gezin over naar de nieuwe school. Ze staat op deze schoolfoto links achter onder de dakgoot, voor haar staat broer Willem. Jan is het jongetje tweede van links op de derde rij. Op de tweede rij zitten Aagje en Anne, derde en tweede van rechts.
Op deze foto staan ook de kinderen van boswachter Min. De kinderen van de Westermient zijn te herkennen aan hun gezonde bruine buitenluchtgezichten.

Jannetje


Jannie met vriendinnen

Jannetje

Aag: Jannie Maas kon zo mooi borduren, vooral van dat opengewerkte Engelse werk.

WERKEN
Jannie ging na school in de huishouding.

Ben Hoogenbosch:
Meiden op Catharinahoeve: Griet van Heerwaarden, Jannie Maas, Catrien Maas, Joop Maas, Agatha Bakker van de Kapberg. Als ze gingen trouwen kwam er een nieuwe meid.

Anna met 13 jaar naar Kees Zijm in de Westen, Aag naar Cocksdorp, Jannie naar Jonker.

Piet: Jannie werkte op het Mienthuis bij Jonker. Foto van moeder met de twee jongste meisjes is door Jonker genomen, ze waren op bezoek bij Jannie.
De Mazenkinderen hebben nooit met Rita gespeeld. Ze vonden haar zielig.

Jannetje

Jannetje

Vastenavond of zoiets.
Foto 4 stellen: Jan Bakker en Aagje Maas, Mar Bakker en Hein Schraag,
achter Jaap Zijm en Geertje Zoetelief, voor Jannie Maas en Anton van Heerwaarden.

Jan en Aag zijn met elkaar getrouwd.


Jannetje

De oudste zussen hadden als kind alleen door hun ouders zelfgemaakt speelgoed.
Jannie gaf een grote celluloid pop, met een wieg die tante Anne had aangekleed aan Jopie en Dora. Die meiden dachten waarschijnlijk: Wij hebben vroeger nooit iets gehad, onze kleine zusjes krijgen dat wel.

Rampjaar ziekte in 1924: Jaap had zware kou, longontsteking, natte pleuris, moest naar Den Helder om daar geopereerd te worden aan long vol etter. Barre winter, vroor dat het kraakte. Ziekenauto kon niet mee vanwege het ijs. Op de gang gestaan en in Den Helder verder vervoerd. Toen hij weer thuiskwam had hij een piepstem.
Willem ook longontsteking, vader zware griep. Jannie lag net ziek in Alkmaar.

Jannetje

Omstreeks 1925, na de verhuizing naar Zandvrucht- moeder Trijn met Jannie, Dora en Marie.

Jannie en Cor
Piet: over de familie Puiman.
Aagje Maas, vaders zus, getrouwd met Puiman op Texel. Dirk Maas is nooit bij zijn zus in Amsterdam geweest.
Tante Aagie ging jong dood. Ome Klaas kwam wel logeren bij zijn vader in de Warmoesstraat en bezocht dan ook wel eens de familie Maas.
Jaap verscheidene keren te logeren geweest (jonge Klaas) met ouwe Klaas op bootje. Directiebootje van Maatschappij. Personeel van wal naar schepen brengen. Later deed Klaas jr dat. Nieuwendammerdijk 144a, onder de dijk.

Jannetje

HUWELIJK
Simon Puiman had verkering met zus van Cor Ingenluiff, Jannie ging naar het huwelijk van oudste dochter Puiman, en zo is het gekomen.

Cornelis Ingenluiff (1894-19xx) geboren in Nieuwer Amstel, zoon van Paulus Petrus Ingenluiff en Hendrika van Zijl, op 23-8-1928 getrouwd met Jannetje Maas (1899-1935) geboren aan de Westen, gestorven in Nieuwendam op 15 augustus. Getuigen Willem Maas en Jacob Maas, landarbeiders. In 1928 was Cor Ingenluiff bouwvakarbeider.

Jannie en Aag zijn tegelijk, op dezelfde dag, getrouwd op Texel.

Piet: Ingenluiff stond met bloemen voor CS, zijn moeder ventte met bloemen in de buurt, Amsterdam Noord. Fazanteweg/laan. Moeder woonde in. Opa ook.
Logeren bij Jannie. Reis was duur en moeilijk. Trein. Beurtschipper en dan met fiets.
Piet: Ik ben wel eens een jaar of wat achter elkaar een week bij Jannie geweest, ook een keer met Hein.
Met Piet Ingenluiff met bakfiets van Amsterdam Noord naar Aalsmeer, Piet in de bak, terug tussen de bloemen.
Met opa Ingenluiff naar Tropenmuseum, Rijksmuseum (Rembrandt hand gegeven), Synagoge. Die ouwe liet het provinciaaltje de stad zien. In Kalverstraat was een wonderlijke doorloopwinkel- je kwam ook door een woonkamer, naar andere straat. Soort overpad. Piet was zeer verbaasd. Ingenluiff zei: Hierdoor zijn we eerder thuis.

Jannetje

Trouwfoto Maas-Mulder 30 jaar 1928
voor Dora en Jopie, 2e rij Anna, Jannie, vader, Nic, Cor, moeder, Aagje,
achter Marie, Catrien, Willem, Jan, Jaap, Hein, Piet (deze keer was Dirk afwezig)ZIEKTE EN DOOD
Piet: Tante Jannie was al fietsend met haar buik op zo’n wit paaltje gevallen. Omstreeks 1923-24, voor we naar Zandvrucht gingen. Ze had daardoor ingewandstoornissen, chronische ontstekingen, ziekte van Crohn.

Jannetje


Naar de Overkant?
Piet: Vader ging 1 keer met moeder mee naar Alkmaar toen Jannie in het ziekenhuis lag, een jaar lang. Moeder ging er meer keren heen.

Joop: Jannie lag in tent in de tuin bij Ruige Landje, zoals voor tbc-lijders. Maar dat had ze niet. In huis op het Ruige Landje was geen plaats voor haar. Op Zandvrucht was meer ruimte voor verpleging.
Joop: De verjaardag Marie was sterfdag van Jannie.
Piet: Moeder zei: Ik ga zondags naar Amsterdam, want het gaat niet goed met Jannie. Na een paar dagen was er telefoon in de Lindeboom dat ze was overleden. Piet werkte daar.

Aag: Jannie had wond van operatie aan ingewanden, nooit geheeld, had ook wel goeie tijden. In Amsterdam werd ze weer slechter. Ze zou weer naar het ziekenhuis gaan, wou nog even op de po en viel dood neer. Ingenluiff was naar Aalsmeer naar de veiling geweest, toen hij thuis kwam was zijn vrouw dood.

Dora Veeger-Witte: In de kerk werd gebeden voor Jannetje Ingenluiff-Maas. Ik wist niet wie dat was.


Terug naar de vorige bladzij