Previous Home Next

08


Buytentwist is reeds heel lang in gebruik als tuingrond. Jarenlang is de grond beteeld geweest met bonen, waardoor deze weldra bekend stond onder de naam "bonensnip". De naam verdween toen de grond op 5 augustus 1911 in bezit kwam van de eigenaar van Buytentwist, de heer P. Vuyk te Djeddah.
Nog eerder, in het begin van de achttiende eeuw, was op deze smalle strook grond van ongeveer 300 meter tussen de Bloemendaalseweg en de Delft, een blekersbedrijf gevestigd, maar met de teruggang van de blekerijen in deze eeuw kregen de gronden allengs een andere bestemming. Sommige werden tuinderijen, op andere ontstond een buitenplaats. Dit gebeurde onder andere met Buytentwist.
Het verval van de blekerijen begon omstreeks 1760. De Overveense bleker J. Roelofs, hoogstwaarschijnlijk eigenaar van deze grond, was ook eigenaar van de heuvel waarop het huidige gemeentehuis staat (Bloemenheuvel).
In 1820 koopt mr. Willem Otto Berg de heuvel. Om het uitzicht veilig te stellen bedingt hij echter dat Roelofs de tegenover Bloemenheuvel liggende gronden niet zal beplanten met enig gewas dat hoger zou kunnen groeien dan negen Rijnlandse voeten (ongeveer 2.80 m). Ook de latere eigenares, mevrouw R. M. E. Meurs, echtgenote van jhr. mr. P. Repelaar van Spijkenisse, stelde deze voorwaarde toen zij in 1828 de grond en het gebouv, van het buitenverblijf Buytentwist kocht van de familie Roelofs.
Wellicht hieraan is het te danken dat het gemeentehuis nu nog steeds beschikt over zo'n prachtige "overplaats"!